1/100 maquette uit grijs karton

1/50 mdf maquette

in samenwerking met MICHAEL FOX / studio krucker bates
Het doel van de ontwerp oefening behelst onderzoek naar mogelijkheden voor verdere verdichting in de wijk Les Corts in het westen van Barcelona. De wijk bezit een stedelijk weefsel met een intrigerende mix van hoge gebouwen uit de twintigste eeuw aan brede groene boulevards en historische gelijkvloerse woningen in smalle zijstraten.
Het voorgestelde gebouw is een compositie van drie volumes die aansluiten op de schaal van de nabijgelegen gebouwen. Horizontale lijnen op de gevels brengen enerzijds de drie volumes samen en introduceren anderzijds een variatie aan verschillende proporties.

foto van een 1/20 maquette

foto van een 1/20 maquette

Twee types appartementen, met en zonder trap, worden afwisselend gestapeld. Hierdoor kunnen voldoende slaapkamers binnen het volume worden gerealiseerd én geniet de leefruimte van een royale plafondhoogte. Een schacht brengt zacht licht tot diep in de woningen en geeft bewoners de mogelijkheid om op een natuurlijke manier te ventileren. Onderzoek naar het effect van diverse materialen, sfeer, licht en doorzichten tussen ruimtes binnenin de woningen kan aan de hand van een 1:20 maquette.

Plan van de gestapelde appartementen
Bovenaan: type zonder trap
Onderaan: type met interne trap

Naast aandacht voor de woonbeleving in de afzonderlijke appartementen wordt ook gefocust op de uitwerking van de gemeenschappelijke inkomhal met trap in de voet van het gebouw. Door het veelvuldig dagelijks gebruik van deze ruimte door alle bewoners verdient zij een verfijnde afwerking en een aangenaam aanvoelen. Wit gepleisterde muren en cement vloertegels met motieven in lichte kleuren reflecteren het invallende licht van enkele zorgvuldig geplaatste ramen reflecteren tot aan de inkomdeur.

1/20 maquette van de inkomhal

terug naar boven