Fotografie door Evenbeeld
VAST MEUBILAIR VILLA LES HIRONDELLES, EKEREN
Voor de verbouwing van een geklasseerd landhuis in Ekeren stelden we 3 nieuwe ingrepen voor. In het interieur plaatsen we een vestiaire kast, beglaasde deur en keuken. Alle ingrepen zochten inspiratie in de historische vormen en materialen van de woning. Het resultaat is een reeks objecten die als vast meubilair onlosmakelijk met de plek verbonden zijn en het pand een vernieuwd elan geven.
Het ontwerp van de keuken is ontstaan als reactie op de functionele vereisten van de bouwheer enerzijds en de specifieke eigenschappen van de bestaande ruimte anderzijds. Door het keukeneiland subtiel te laten overvloeien van de relatief kleine keukenkamer naar de royale eetruimte ontstaat een grotere verbondenheid tussen beide zonder destructieve structurele ingrepen. De afrondingen van het eiland en het werkblad zorgen voor een aangename passage voor bewoners van de eetkamer naar de keuken en de tuin.
We zochten naar nieuwe materialen die aansluiten bij het oude patine van afwerkingen en meubilair die we in de rest van de woning terugvinden. Voor het keukenmeubel combineren we fronten in wit geschilderd eik fineer met gewaxt blauw staal. Het betonnen werkblad is een geschuurd terrazzo beton. We zochten naar eerlijke, karaktervolle materialen die op een verfijnde manier in het ontwerp worden geïntegreerd.
Het nieuwe vestiaire meubel voor de inkomhal ontleent zijn vorm en detaillering aan de ruimte waarin het wordt geplaatst. Twee symmetrische afschuiningen, een knipoog naar de vele erkers van de woning, zorgen er voor dat de passage van voordeur naar leefruimte langsheen de trap ruim blijft aanvoelen. De kast definieert samen met de trap twee plekken in de inkomhal: enerzijds de deuren naar het salon en de keuken en anderzijds de inkom met voordeur en het bezoekerstoilet.
De kleine afrondingen van de kast op de hoeken geven het meubel een zacht karakter. Ze zijn geïnspireerd op de afrondingen in de omkasting van radiatoren en raamlijsten die we elders in de woning terugvinden. De kast wordt gebeitst in een zachte witte tint met zijdeglans waardoor ze het zenitaal invallende licht gracieus zal reflecteren.
terug naar boven