GIEDON, OOSTAKKER
in samenwerking met PIETERS FACHE, HET KANTOOR VAN MORGEN,
LABEAU, BM ENGINEERING, EGEON, BUREAU DE FONSECA, WOEMA
IMAGES BY LUCE ATELIER

Het voormalige 't Boerenhof in Oostakker ondergaat een ingrijpende herontwikkeling en wordt getransformeerd tot Giedon, een eigentijdse ontmoetingsplek waar erfgoed, duurzaamheid en gemeenschapsvoorzieningen centraal staan. Dit project combineert respect voor de historische context met vooruitstrevende architecturale en ecologische oplossingen, resulterend in een toekomstbestendige site die harmonieert met haar omgeving.
't Boerenhof kent een lange geschiedenis als onderdeel van het Kasteeldomein Slotendries. Ontstaan rond 1800 als hoeve tussen de graaslanden, ontwikkelde het zich in de 20e eeuw tot een gasthof en later een restaurant met feestzalen. Door de toenemende populariteit van de Basiliek van Oostakker-Lourdes werd de site een belangrijke ontmoetingsplek. Na meer dan 70 jaar intensief gebruik is de bestaande infrastructuur echter verouderd en niet langer geschikt om te voldoen aan hedendaagse ruimtelijke, energetische en ecologische normen. De herontwikkeling van de site beoogt een evenwicht tussen behoud van erfgoed en vernieuwing. De historische gebouwen worden zorgvuldig gerestaureerd, terwijl nieuwe architecturale toevoegingen bijdragen aan een functionele en toekomstgerichte inrichting. De integratie van open, groene ruimtes en strategisch gepositioneerde nieuwbouwvolumes creëert een dialoog tussen het verleden en de toekomst.De transformatie resulteert in een gemeenschapsvoorziening van meer dan 3.000 m², waarin diverse functies samenkomen. De site biedt ruimte voor een foodhall met een focus op gezonde en duurzame gastronomie, een fietshub die faciliteiten voorziet voor zowel recreatieve als sportieve fietsers, en sport- en revalidatieruimtes met onder andere een zwembad en medische praktijkruimtes. Daarnaast worden er B2B- en flexruimtes ingericht voor ondernemers en professionals, en komen er ontmoetingsruimtes en horecagelegenheden waar bezoekers en buurtbewoners kunnen samenkomen.

Bij het ontwerp wordt sterk ingezet op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Door de toepassing van zonnepanelen, geothermische energie en regenwaterbeheer wordt een minimale ecologische voetafdruk gegarandeerd. Innovatieve bouwtechnieken zoals CLT (cross-laminated timber) dragen bij aan een energiezuinige en ecologisch verantwoorde constructie. Daarnaast wordt de verharding van het terrein beperkt en blijft de bestaande groenstructuur behouden en versterkt.
De historische gasthof en schuur blijven als herkenbare structuren bestaan, terwijl storende aanbouwen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een open en uitnodigende ruimtelijke beleving waarin nieuwe volumes zorgvuldig worden gepositioneerd om visuele en functionele relaties tussen bestaande en nieuwe architectuur te optimaliseren. Dit resulteert in een samenhangend geheel waarin erfgoed en moderniteit naadloos samenvloeien. De energiezuinige materialen en circulaire bouwtechnieken dragen bij aan een toekomstbestendige en milieuvriendelijke site. De toepassing van geavanceerde isolatietechnieken en hernieuwbare energiebronnen minimaliseert de milieu-impact. Tegelijkertijd wordt de site een open en veelzijdige ontmoetingsplek voor een breed publiek, met specifieke aandacht voor inclusiviteit en toegankelijkheid.
Het ontwerpend onderzoek en afstemmingstraject met de stadsdiensten en het agentschap onroerend erfgoed ging van start in 2024. Begin maart 2025 werd de omgevingsvergunning ingediend. Momenteel is de aanbestedingsfase lopende waarbij het ontwerp verder verfijnd wordt met aannemer Woema uit Gent, gespecialiseerd in houtbouw,bio ecologisch bouwen en hernieuwbare materialen. De eerste werken starten eind 2026. In het voorjaar van 2027 zal het project openen voor het publiek.

 axonometrie Veldhuis + PietersFaché

terug naar boven