Beeld binnenhof door Luce.Atelier
herbestemming stallingen Ten boenaerde, lauwe
Ons voorontwerp onderzoekt hoe een historische hoeve kan getransformeerd worden tot een karaktervolle plek voor ontmoetingen en evenementen. Het nieuwe volume tussen de stallingen en de dwarsschuur wordt de  toegang voor bezoekers. Daarnaast bevat het gebouw de technische installaties en ondersteunende functies. Hierdoor worden de flankerende historische gebouwen zo veel mogelijk gevrijwaard van nieuwe ingrepen.
De orangerie is zichtbaar nieuw. Het gebouw respecteert en zoekt aansluiting op de stallingen en de dwarsschuur die als monument beschermd zijn. De beglaasde gevel introduceert een eigentijdse openheid terwijl het dak in houten shingles refereert naar natuurlijk vergrijzende dakbedekkingen zoals stro waarmee de daken in een verder verleden bekleed waren.
Beeld orangerie door Luce.Atelier
De knik in de gevel en het plafond van de orangerie opent het interieur naar het binnenhof en geeft de binnenruimte tegelijkertijd een gevoel van beschutting. Wit beton in het interieur zoekt aansluiting bij de gekaleide gevels rondom het binnenhof. Het houten plafond verzacht de akoestiek van de ruimte.
Beeld zuidelijke gevel door Luce.Atelier
Het overhellende dak op de zuidgevel biedt beschutting tegen felle zon en neerslag. Een plint met bank nodigt uit om even te zitten. De baksteen structuur van de bestaande gebouwen, met een potige penant op de kopse gevel, wordt gerestaureerd.
terug naar boven