MEERGEZINSWONING, WEVELGEM
Als architect engageert Veldhuis zich om op zoek te gaan naar specifieke woonervaringen gelinkt aan de plek waar gebouwd wordt, originele plannen en generositeit. Enkel door voldoende kwalitatieve en vernieuwende voorstellen uit te werken kan architectuur een toekomst bestendig antwoord geven over hoe we betaalbaar, genereus en dichter bij elkaar kunnen gaan wonen. Dit voorstel omvat de haalbaarheidsstudie voor de realisatie van een meergezinswoning in het centrum van Wevelgem langsheen de Menenstraat, een drukke steenweg tussen Menen en Kortrijk. Ons onderzoek toont aan dat het mogelijk is om zelfs op dit smalle perceel (7,3m) de banaliteit te overtreffen en een inspirerende stapeling te realiseren van vier kwaliteitsvolle wooneenheden met gedeelde ruimtes.
Het appartement op het gelijkvloers (1 slaapkamer) en twee bovenliggende appartementen (2 slaapkamers) beschikken over een brede leefruimte langs de volledige achtergevel met privaat terras en weids zicht over de tuin en achterliggende woonwijken. De slaapkamers zijn gelegen aan de voorzijde van het pand. Hierdoor konden de plannen compacter (en dus materiaalzuiniger, prijsgunstiger) worden opgevat dan appartementen waarbij de leefruimte in plan van voor tot achtergevel rijkt. Appartementsgebouwen met grote bouwdieptes die ingesloten zitten tussen twee buren hebben al te vaak diepe leefruimtes met beperkte vrije hoogtes waardoor onvoldoende natuurlijk licht tot in het centrum van de leefruimte rijkt. Veldhuis koos in dit project bewust voor een ander plantype. We voorzien het gastentoilet, een vestiaire, een berging, de badkamer en een ruime inkomhal in het donkerste deel van het plan. De dubbele deur naar de kleinste kamer aan de voorgevel, in het verlengde van de inkomhal, is beglaasd wat de bewoners een doorzonwoning gevoel geeft. De centrale gang is voldoende breed zodat deze door bewoners nuttig kan worden ingezet en ingericht met een kastmeubel, kunst, een foto of plant.
Het gelijkvloerse appartement wordt 80cm boven het maaiveld te voorzien, geïnspireerd op de bel-etage typologie. Het geeft deze woning voldoende privacy ten opzichte van het voetpad aan de voorgevel en de leefruimte aan de achterzijde krijgt een zicht doorheen de tuin. Generieke oplossingen voor appartementsgebouwen resulteren al te vaak in een gelijkvloers appartement met zicht op een kleine koer achteraan, ingeklemd tussen garageboxen en tuinafsluitingen. De doorgang van de trap en lift naar de tuin verloopt niet op het gelijkvloers maar via een gedeeltelijk verzonken verdiep. Een lange brede gang die zich omheen de trap en lift een weg zoekt naar de achtergevel en bijgevolg de planbreedte voor een woning (of handelsruimte) op het gelijkvloers hypothekeert kan zo worden vermeden. Ook op het gelijkvloers kan de volle, kwalitatieve breedte van de achtergevel worden ingezet in de woonervaring.
Het appartement boven in het gebouw wordt ontworpen als duplex met een dubbel hoge leefruimte die rijkt tot in de nok van het dak. Via een dakraam valt bovenlicht binnen in het hart van het 17m diepe plan. Deze duplex krijgt een leefruimte en extra kamer met aansluitend terras op de voorzijde van het gebouw. Door de grote hoogte van dit verdiep ten opzichte van de Menenstraat geniet dit appartement van een prachtig zicht over het historische dak van het gemeentehuis en het park van Wevelgem.
De inkomhal die zich situeert aan de voorgevel is voldoende ruim, beglaasd en 3,4m hoog. Het is een plek die de link legt tussen privaat en publiek en over voldoende plaats beschikt om je postbus te openen of een medebewoner toevallig te ontmoeten. Een voldoende trotse voordeur maakt zich kenbaar in de straat als gedeeld adres voor de vier woonentiteiten die in dit gebouw gelegen zijn.
Door een graduele verlaging van de tuin aan de achterzijde krijgt de ondergrondse verdieping natuurlijk licht en een zicht. Via een helling door de tuin is de kelder toegankelijk voor fietsen. De ruimte waarin de fietsen worden geplaatst wordt voldoende groot opgevat en is gelegen naast de bijkomende private bergingen voor elke woning. Er kan een werktafel worden geplaatst waar men zelf kleine herstellingen kan uitvoeren of planten kan verpotten buiten het eigen appartement, het meergezinswonings-equivalent van de garage of het tuinhuis. De ruime afmetingen van diverse ruimtes geeft bewoners ook de mogelijkheid om meerdere fietsen of zelfs buitenmaatse exemplaren als een bakfiets langdurig en kwalitatief op te bergen.
De tuin op de achterzijde van het perceel wordt opgedeeld in drie zones: achteraan zijn er parkeerplaatsen en een carport die bijkomend ook kan fungeren als overdekte buitenruimte. Naast de carport ligt een tuinzone met gras en een ruim terras voor alle bewoners van het gebouw. Tussen het terras en de achtergevel van het gebouw is er een zone met begroeiing die fungeert als buffer naar de private terrassen van de achtergevel. Deze rijkelijk begroeide zone die het hele jaar door zal bloeien en boeien vormt een mooi focuspunt zowel vanuit de gedeelde zones van de tuin, het verzonken kelderverdiep als de private woonentiteiten op de verdiepingen.