DORPSKERN VERNIEUWING EN ONTMOETINGSCENTRUM, DEERLIJK
in samenwerking met STUDIO LAUKA, ATELIER ROMAIN, BUREAU CNOCKAERT
STUDIEBURO GEORGE, LABEAU, BUREAU VANDENBOGAERDE, BUREAU DE FONSECA, ALICE VAN INNIS
2e plaats, OPEN OPROEP VLAAMS BOUWMEESTER   
Het nieuwe gebouw nestelt zich probleemloos tussen de bestaande waardevolle bomen, die samen met een goed doordacht waterbeheer het kader vormen waarbinnen alles geclusterd zit. Het nieuwe cultuurhuis organiseert met zijn vormgeving de publieke ruimte in een cultuurplein en een cultuurpark.
Het gebouw is in de eerste plaats een verwelkomend 'dak'; een dak voor het culturele leven van Deerlijk. Als een beschermende luifel zweeft het over de omliggende ruimte en bemiddelt het zo tussen gebouw en omgeving; en dit in alle richtingen. De positionering van een aantal volumes met daarin de ondersteunende functies (sanitaire voorzieningen, keuken, kiosk, …) organiseert op een evidente en efficiënte manier het plan. Foyer en inkom ontvouwen zich tussenin en zijn rijkelijk verbonden met de omgeving, zowel visueel als fysiek. Lange gangen worden tot een absoluut minimum beperkt. Sterker nog: gang en ruimte lijken te versmelten en nodigen uit tot verkenning en ontmoeting.
De inkom, die tevens ook verblijfsruimte is, is gevelbreed en krijgt zijn adres aan het nieuwe cultuurplein. Het kan niet duidelijker zijn. We positioneren de foyer aan de westzijde: goed georiënteerd, in relatie met het cultuurpark en op voldoende afstand van buren zodat privacy steeds gegarandeerd is.
De theaterzaal is hoog, omliggende ruimtes zijn lager. Ze zoeken zo de schaal van mens en dorp op. Het dak heeft een kenmerkende houten cassette dat de foyer en inkom hun karaktervolle en betekenisvolle identiteit geeft. Het omliggende groen tekent zich mooi af tegen de diepe kleur van het dak waardoor buiten visueel meer naar binnen getrokken wordt. Op eenzelfde manier krijgen speelse, frisse en kleurrijke gordijnen een prominente rol in de foyer. Ze zijn tegelijkertijd functioneel en decoratief; het oog wil ook wel wat. De samenkomst van kunst, cultuur en gebouw vertelt mensen dat hier een bijzonderheid verborgen ligt. De foyer en inkom hebben kwaliteiten van zowel een intiem, bruin café als van een polyvalente ruimte. Een goed theater heeft een goed café. Punt!
Hier ontmoeten mens, dier, natuur en gebouw elkaar moeiteloos. Zonlicht dringt door het groene bladerdek en werpt zachte, speels dansende schaduwen. Een briesje zoekt zich een weg door het gebouw, vergezeld van de geur van bloeiende bloemen en het rustgevende geluid van tjilpende vogels. Het cultuurplein loopt over in het gebouw en de foyer loopt uit in het park en de groene omgeving – of omgekeerd. Langgerekte, elegante gevels onthullen de fantastische wereld van theater binnenin.
Grenzen tussen binnen en buiten, tussen werkelijkheid en fantasie vervagen.   
terug naar boven