TUINWONING HEULE
Fotografie door Evenbeeld

Betty en Paul, een echtpaar van 70-plussers, zijn op zoek naar een nieuwe plek om omringd door kunst, design en boeken gelukkig oud te worden. Hun zoon en schoondochter hebben in Heule een vrijstaande woning met magazijnruimte aan de achterzijde van de tuin gekocht. Het idee ontstaat om het magazijn om te bouwen tot een woning voor de ouders, zodat beide generaties dicht bij elkaar kunnen wonen. Voor het echtpaar betekent dit comfortabel ouder worden in de nabijheid van hun familie: enerzijds bieden ze ondersteuning bij de zorg voor hun kleinkinderen, anderzijds hebben ze de zekerheid van nabijheid als zij zelf hulp nodig hebben.
In het voorjaar van 2022 nemen Betty en Paul contact op met de vraag of het magazijn kan worden omgetoverd tot de woning die ze voor ogen hebben. Ze vragen zich af of beide woningen voldoende privacy zullen hebben en of het magazijn een huiselijke sfeer kan uitstralen. Het magazijn voelt nu donker en gesloten aan, omdat de structuur pal tegen de achtergrens van het perceel ligt. De kamers aan de achterzijde hebben slechts een klein raam op hoogte, en de lange, smalle gang die de ruimtes verbindt, voelt donker en inspiratieloos. Daarnaast moet een deel van het magazijn behouden blijven als opslagruimte en garage, waardoor er slechts op twee gevels kwalitatief licht en uitzicht mogelijk is. Het huidige volume oogt mistroostig en zakelijk – het mist de finesse en trots van een echte woonruimte. Betty en Paul zoeken juist een innige verbinding met groen vanuit hun interieur. Ze verlaten een vrijstaande woning aan de rand van Ieper en zijn bereid compacter te wonen, zolang ze dagelijks omringd kunnen worden door een bloeiende tuin die hen inspireert.
Het ontwerp wordt een evenwichtsoefening: welke ingrepen zijn essentieel om de ruimte en uitstraling fundamenteel te transformeren? Hoe kan de bestaande structuur zoveel mogelijk behouden blijven? En hoe verhogen we de isolatiewaarde en energie-efficiëntie?
Twee grote ingrepen herdefiniëren de woonervaring. Ten eerste wordt een patio toegevoegd in het hart van de bestaande structuur, zichtbaar vanaf de voordeur, die licht en lucht brengt in elke ruimte. Ten tweede komt er een bijna 10 meter lang raam over de volledige zijgevel van de leefruimte, met uitzicht op een deel van de tuin. Grenzen tussen interieur en tuin vervagen. De intieme tuinzone langsheen het magazijn wordt ontworpen door Karolien Keppens. De plek krijgt de allure van een weelderig bloeiende, ommuurde bloementuin, in onze perceptie een knipoog naar de ommuurde bloemen- en groententuinen op landgoederen die een ‘tuin in een tuin’ vormen. Het vormt een contrast met de strakke, uitgepuurde tuin van de voorste woning die behouden blijft. Voor de kleinkinderen biedt de tuin een wereld vol kleur en textuur; voor Betty en Paul een plek om te mijmeren en te genieten van de bloemenweelde.​​​​​​​
In het ontwerp wordt alleen aangepast wat afgeleefd is of wat een groot verschil kan maken in uitstraling en ruimtelijke beleving. Mooie houten deuren met beglaasde bovenlichten worden uit de oude woning gerecupereerd en teruggeplaatst. Een oude rolluikkast wordt verwijderd, waardoor een nieuw raam hoger kan worden geplaatst. Het dak wordt geïsoleerd, en de muren worden geïnjecteerd tegen opstijgend vocht.
Een centraal thema in de woning is het weerkaatsen van licht. Het buitenschrijnwerk en de bekleding van de patio worden uitgevoerd in ruw aluminium. Dit reflecterende materiaal, met een knipoog naar het industriële verleden van de plek, contrasteert mooi met de rode bakstenen gevel. Het materiaal past bij de witte ramen in het magazijn, maar onderscheidt dit deel als verbouwde woonruimte. Een korte luifel beschermt de ramen tegen de zon en geeft diepte aan de gevel.
Het interieur vormt een witte, maar gevarieerde, achtergrond van texturen die onder invloed van het natuurlijke licht tot leven komen. Een T-vormige balk, ondersteund door vijf ronde kolommen, kadert de grootste gevelopening. Twee I-liggers verdelen het plafond, afgewerkt met geprofileerde staalplaat, in drie zones. Het nieuwe metselwerk van betonsteen wordt wit geschilderd, waarbij de textuur van de stenen, voegen en betonnen balken zichtbaar blijft. Deze weelderige witte texturen vormen een serene achtergrond voor de verzamelde planten, boeken en kunstobjecten van het echtpaar, die samen met het groen het pand een uniek karakter geven. Het keukeneiland heeft een spiegelende zijde gericht op de leefruimte, waardoor het groene natuurstenen werkblad lijkt te zweven. Bij het raam van de patio is een kleine zitplek gemaakt met dezelfde natuursteen, en uit een reststuk van de steen zijn unieke deurgrepen gefreesd.
Het nieuwe interieur draagt de geest van het oude magazijn nog altijd in zich mee. Het vormt een achtergrond vol textuur, licht en zicht waarin Betty en Paul naar hartenlust kunnen genieten, cureren, ontvangen en vertoeven.
Ontwerpteam
Veldhuis Architectuur BV, Karolien Keppens, Sileghem & Partners, Bureau Vandenbogaerde
Bouwteam
Bouwwerken Dorme, Allaert Alluminium, Descheemaeker, Elektro DVP
Kristof De Busschere, Verilin, VDK Vloerafwerking
​​​​​​​
Voor Veldhuis
Christoph Verberckmoes, Sigert Defrancq, Jasper Caenepeel, Maxine Vanhoutte
terug naar boven