watertoren groenendijk, oostduinkerke
in samenwerking met  johansen skovsted arkitekter
servais engineering architectural (STABILIteit), studieburo george (TECHNIEKEN), bureau vandenbogaerde (EPB)
Ons voorstel omarmt het slanke silhouet van de Groenendijk. De nieuwe constructie krijgt een unieke uitstraling door het specifieke ontwerp: we verbinden trap, lift en watertoren op een minimaal aantal punten met elkaar waardoor een gracieus geheel ontstaat. Een verticaal ensemble dat een vernieuwd elan brengt. Verschillende componenten worden gelinkt op een leesbare manier waardoor ze sterk het ruimtelijk karakter mee bepalen.
Als materiaal stellen we duurzaam gegalvaniseerd staal voor dat in een witgrijze kleur met zijn interessant patina aansluiting zoekt bij het beton van de watertoren. Een verfijnde detaillering en het toevoegen van glas in de borstweringen op de rustpunten maakt van de route omhoog een duidelijk publiek gebaar.
De route naar de kroon van de watertoren meandert vanaf de onthaal luifel tussen de bomen als een bergpad omhoog. Je ziet het duingras beneden en voelt de kruin van de bomen. Je krijgt diepe perspectieven terug naar de grond of verrassende zichten naar de stam en kroon van de Groenendijk. Uiteindelijk word je beloond voor je inspanning met spectaculaire vergezichten over het kustgebied en de polder.
Door de ruimte bovenop de Groenendijk te transformeren tot polyvalente ‘wolkenkamer’ willen we inzetten op een infrastructuur die het jaar rond te bezoeken is en als ontmoetingsplek inzetbaar is voor een brede waaier aan activiteiten. Zijn regenachtige dagen of dreigende wolken boven de kust op deze hoogte niet even interessant als een stralende hemel?
terug naar boven